30 Nisan 2017 Pazar

TOPKAPI SARAYI

                                              



                                                                TOPKAPI SARAYI

Topkapı Sarayı, 1459 – 1465 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından ikametgah olarak yaptırılan saraydır ve Osmanlı’nın en köklü saraylarından biridir.
Saray, tek bir bina olarak değil Osmanlı’nın göçebe ve çadır kültürünü yansıtır şekilde dört büyük avlu ve köşkler olarak yapılmıştır. Saray, 4 yüzyıl boyunca yönetim merkezi olarak kullanılmasının yanı sıra asker ve memur yetiştiren Enderun Mektebi’ne ev sahipliği yapması nedeniyle de önemlidir. Saray, 18. yüzyılda saray ailesinin Dolmabahçe Sarayı’na taşınması ile boşaltılmıştır. 1924 yılında müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmıştır.

Topkapı Sarayı’nın Bölümleri

Bu görkemli saray altı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler Bab-ı HümayunDivan Meydanı, Alay Meydanı, Enderun Avlusu, Sofa-i Humayun, Harem’dir. Her birinin kendine özgü karakteristik bir yapısı ve işlevi mevcuttur.

Topkapı Sarayı’nda mutlaka görmeniz gereken bölüm ve eserler arasında padişah ve vezirlerin toplantıları izlediği Divan-ı Hümayun bölümü, Haliç manzaralı İftariye Kameriyesi, 1639’da Bağdat’ın fethi şerefine yaptırılan Bağdat Köşkü, 1719’da yapılan III. Ahmet Kütüphanesi, hazine odası gelmektedir.
Topkapı Sarayı koleksiyonu birçok özgün ve değerli seramik, cam, gümüş, silah, zırh, minyatür, el yazması, kıyafet, saat ve kutsal emaneti içerir. Topkapı Sarayı’nın en ilgi çeken bölümü olarak harem görülür. Padişahın eşleri, çocukları, cariyelerinin yaşadığı yer olan harem, mimarisi ve içerisinde görebileceğiniz eserlerle de dikkat çekmektedir. Burada padişahın annesinin yaşadığı Valide Sultan Odası, İznik çinileri ile süslü Çifte Kasırlar, 18. yüzyıldan kalma III. Ahmet’in yemek odası, eğlencelerin düzenlendiği Saltanat Odası ve Harem Ağaları Taşlığı bulunmaktadır.

İstanbul gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen noktalardan olan Topkapı Sarayı, hırka-ı şerif ve diğer bazı kutsal emanetlere ev sahipliği yapması nedeniyle özellikle Ramazan aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder